Brug sandsynlighedsstrategier til dine investeringsvalg

Det kan virke uoverskueligt at vælge hvilke aktier, der er bedst at investere i, især hvis man ikke har meget erfaring med finansverdenen. Et meget nyttigt redskab, der kan hjælpe dig med at tage dine valg, er sandsynlighedsstrategier – meget lig dem, man bruger, når man spiller roulette og skal overveje oddsene for forskellige udfald. Her ser vi nærmere på, hvad investeringsstrategier er, og hvordan du kan bruge dem.

Sandsynlighedens rolle i finansverdenen

Sandsynlighed spiller en stor rolle inden for mange industrier, men er især vigtig i finansverdenen og på aktiemarkedet. Aktier handler nemlig ikke kun om rent held, selvom held selvfølgelig kan have en betydning. Om en aktie får succes, eller om den fejler, kan nogle gange forudses ud fra den information, man har, inden man investerer. Der vil næsten altid være data, som man kan bruge til at beregne mulige udfald. Se på selskabets indtjening og fremgang. Lav en markedsanalyse og læs op på markedstendenserne. Se på konkurrenterne. Ud fra den data vil du kunne beregne sandsynligheden for, at din aktie får succes. Derfor er det altid klogt at bruge sandsynlighedsstrategier, inden man tager en endelig beslutning om en aktie.

Rouletten og sandsynlighed

Hvis du nogensinde har prøvet at spille roulette, så har du højst sandsynligt benyttet dig af sandsynlighedsstrategier, selv hvis du ikke har været bevist om det. Hvis du satser på rød på en europæisk roulette, har du 49% chance for at vinde. Hvis du satser på et specifikt nummer har du 2,7% chance for at vinde. Vi ved derfor, at der er mere risiko ved at satse på et nummer, og vi vil derfor være mere forsigtige med at satse store beløb på det – selv hvis det kan give en betydelig gevinst, hvis vi vinder.

At beregne sandsynligheden for en akties succes er faktisk ikke så anderledes. Hvis du laver en markedsanalyse og ser nærmere på konkurrenterne, kan du danne dig et billede af aktiens potentiale. Vær åben over for alle de forskellige udfald og bedøm, hvor sandsynligt hvert udfald er, og hvilken risiko du løber. Måske er det fristende at satse på aktien med 2,7% chance for stor succes, men sandsynligheden vil ikke være på din side.

Tips til at lave din sandsynlighedsberegning

  • Brug historisk data: En af de bedste metoder til at beregne en akties succes er at bruge historisk data. Det kan både være data om selskabet, data om markedet, eller data om lignende aktier.
  • Forestil dig alle de forskellige scenarier: Hvad hvis markedet vender? Hvad hvis en konkurrent får deres selskab eller produkt udviklet først? Hvad hvis en noget går galt? Det er vigtigt at vende hvert muligt scenarie for at få en bedre forståelse for de mulige udfald og oddsene for succes.
  • Opdater dine beregninger: Hvert nyt stykke information, du finder om din aktie, skal med i din beregning, så du altid har den mest opdaterede data til at lave din sandsynlighedsberegning.

Nøgleprincipperne for sandsynlighed og investeringer

Her er nogle af investeringsmarkedet nøgleprincipper, hvor du kan bruge sandsynlighedsstrategier:

  • Den forventede værdi: Du finder den forventede værdi ved at kombinere din sandsynlighedsberegning med det potentielle udbytte af en investering. Du kan bruge den forventede værdi til at sammenligne med lignende aktier og bedømme, hvilke af dem har størst chance for succes.
  • Risikoanalyse: Risikoanalyse er en af hjørnestene i investeringsverdenen og her spiller sandsynlighed en stor rolle. Ved at beregne chancerne for, at en investering vil fejle, kan du bedre bedømme, om det er en risiko, du er villig til at løbe, eller om du føler dig sikker nok til at tage chancen.
  • Diversificering: Sandsynligheden for, at du har mere succes med en diversificeret portefølje er rimelig stor. Sandsynlighedsstrategier kan hjælpe dig med at finde de bedste aktier, men det er ikke en magisk løsning, som altid virker hver gang. Derfor er det bedst ikke at sætte alt på et bræt og kun vælge én aktie. Find flere investeringsmuligheder med en positiv sandsynlighed og spred din investering ud.

Sandsynlighedsstrategier er ikke en magisk løsning, som giver dig en stensikker investering og sikrer dig millioner i afkast. Det er dog en effektiv strategi, som kan give dig et mere sikkert grundlag for dine investeringer, og kan hjælpe dig med at gennemgå alle de forskellige scenarier. En aktie med 49% chance er en mere sikker satsning end en på 2.7% – dog kan risikable sats give pote, hvis man er villig til at tage chancen. Det vigtigste er, at du er bevidst om, at du tager en chance.